Robotska kirurgija u Kliničkom bolničkom centru Zagreb

Tvrtko Hudolin¹², Toni Zekulić¹, Tomislav Kuliš¹², Luka Penezić¹, Bojan Čikić¹, Jerko Anđelić¹, Tomislav Sambolić¹, Hrvoje Saić¹, Ilija Jurić¹, Nikola Knežević¹², Željko Kaštelan¹²
¹Klinika za Urologiju, Klinički bolnički centar Zagreb, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb
²Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3, 10000 Zagreb

Robotski asistirani operativni zahvati su sastavni dio urologije kroz proteklih dvadesetak godina. Do nedavno je na tržištu bila dostupna samo jedna robotska platforma. Napretkom tehnologije, u zadnjih nekoliko godina dolazi do razvoja novih robotskih platofrmi od kojih je nekoliko odobreno za kliničku upotrebu, a neke su u fazi kliničkih testiranja.

Od veljače 2019. godine, u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb je u svakodnevnoj kliničkoj upotrebi robotski sustav Senhance, prvi takav sustav odobren nakon Da Vinci platforme. Od tada je pomoću navedenog sustava učinjeno više od 500 uroloških operacija, ali se najviše upotrebljava za radikalne prostatektomije (RRP), kojih je do sada učinjeno 470. Ovaj sustav koristi četiri odvojene robotske ruke, otvorenu konzolu koja omogućuje laku komunikaciju među članovima tima, haptički odaziv instrumenata koji se prenosi na ruke operatera i 3D-4K kameru koja je kontrolirana pokretima glave i očiju operatera.

Sustav se temelji na laparoskopiji, koristeći isti pristup i troakare pa je prilagodba brža za urologe iskusne u laparoskopskoj radikalnoj prostatektomiji, a s druge strane, u slučaju potrebe, operativni zahvat se lako može konvertirati u laparoskopsku RP. U odnosu na laparoskopsku radikalnu prostatektomiju, omogućen je znatno ergonomičniji položaj operatera, a mirnoća i preciznost kamere omogućuje veliko uvećanje struktura, time povećavajući preciznost pokreta. Robotski instrumenti pružaju veći opseg pokreta, što znatno olakšava šivanje vezikouretralne anastomoze. U odnosu na otvorenu RP, prednost RRP je u manjem gubitku krvi, manjoj postoperativnoj boli i ranijem otpustu iz bolnice. Robotska kirurgija je sadašnjost i budućnost urologije.

Razvojem novih platformi i povećanjem tržišnog natjecanja, ova tehnologija će postati dostupnija i ustanovama s ograničenim sredstvima, omogućujući tako dodatan razvoj minimalno invazivnih zahvata, sve na dobrobit naših bolesnika.