Fibroepitelni polip u kaliksu desnog bubrega koji se prezentirao kao tumorski proces na CT urografiji- prikaz slučaja

Marjan Marić¹, Padovan Milko¹, Vedran Andrijašević¹, Bojan Čikić¹, Dinko Hauptman¹, Saić Hrvoje¹, Kaštelan Željko¹²
¹Klinika za urologiju, KBC Zagreb
²Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Šesdesetjednu godinu star asimptomatski muškarac kojem je na sistematskom pregledu prvo UZV-om a potom i CT-om verificiran suspektan tumorski proces u kaliksu desnog bubrega hospitaliziran je u našoj Klinci sa planom endoskopske eksploracije a potom u slučaju da se potvrdi dijagnoza malignog tumora prijelaznog epitela i desnostrane nefroureterektomije.

Učinjena je desnostrana ureterorenoskopija digitalnim fleksibinlim instrumentom Storz ®. Intraoperativno je verificirana polipoidna tvorba koja je prominirala iz papile te je bila promijera cca 10 mm. S obzirom na izgled tumora koji je upućivao na benignu prirodu, indicirana je endourološka ekscizija te je ista učinjena pomoću Ho Yag lasera sa sondom promijera 360 um.

Nakon uklanjanja tumorske tvorbe ista je poslana na PH analizu koja je pokazala da se radi o benignom tumorskom procesu. Bolesnik je treći postoperativni dan otpušten na kućnu njegu opskrbljen sa desnostranom JJ protezom koja je uklonjena ambulantno.Fibroepitelni polipi bubrežne zdjelice i uretera su rijetki benigni mezodermalni tumori. Histološki ovi polipi sastoje se od strome koja potječe iz mezoderma a prekriveni su slojem normalnog prijelaznog epitela.

Otkrivaju se većinom UZV i CT-om i opisuju kao tumorski proces kanalnog sustava bubrega ili uretera te se definitivna dijagnoza postavlja ureterorenoskopski i PH analizom nakon ekscizije. Endourološki pristup ovoj patologiji je zamijenio ranije otvorene zahvate u smislu pijelotomije ili ureterotomije.