Minimalno invazivno liječenje ureterovaginalne fistule, Case report

Slaven Ovcaricek, Hrvoje Malivuk , Domagoj Rasic, Berislav Mazuran
Zavod za urologiju, KB Sveti Duh

Jatrogene ozljede uretera s posljedičnom urinskom fistulom najčešće se događaju tijekom zdjelične otvorene ili laparoskopske kirurgije. Lezije su najčešće tijekom velikih ginekoloških zahvata, većinom histerektomije i tada s učestalosti 0.5 do 2.5 %. Ozljeda nastaje kompromitacijom kontinuiteta stijenke i ekspozicijom lumena uretera tijekom zahvata ili odgođeno kao posljedica nekroze zahvaćena dijela uretera. Intraoperativno se prepozna manje od polovice svih jatrogenih ozljeda urotrakta odgovornih za urinske fistule. Preduvjet ureterovaginalnoj fistuli je mehanička ili ishemijska ozljeda uretera, ali i rodnice. Najčešći simptom koji bolesnice primjećuju je konstantna, obično bistra sekrecija iz rodnice. Dijagnostički je mandatorno učiniti cistoskopski i vaginalni pregled, te uroradiološki slikovno evaluirati gornji urotrakt.

U našem slučaju radi se o 46-godišnjoj bolesnici koja je nakon laparoskopske histerektomije zbog većeg mioma, peti postoperativni dan primjetila bistru tekuću sekreciju iz rodnice. Učinjena je cistoskopija koja je uredna izuzev izostanka efluksa iz desnog ureteralnog ušća. Vaginalnim pregledom u spekulima ne prikaže se prije dato metilensko modrilo u mokraćni mjehur, a na postoperativnoj zaraslici rodnice prisutna je bistra urinska sekrecija.

MSCT urografija ukaže na kontrastni „leak“ iz desnog uretera u rodnicu cca 4 cm pred ulaskom u mokraćni mjehur. Odluči se za primarno endoskopsko minimalno invazivno liječenje te postavi „JJ“ proteza u desni ureter. Nakon učinjena liječenja bolesnica je klinički uredna statusa, a učinjenom kontrolnom urografijom bez „leaka“ urina iz desnog uretera.
Rano i pravovremeno dijagnosticiranje ureterovaginalne fistule ključno je za uspješno liječenje koje bi inicijalno trebalo biti minimalno invazivno, endoskopsko stentiranje zahvaćena uretera kojim se u većini slučajeva izbjegava kirurška revizija.