Dvije godine rada Centra za prostatu KBC-a Zagreb

Tomislav Kuliš¹, Luka Penezić¹, Marija Gamulin², Ivica Mokos¹, Nikola Radović¹, Vladimir Ferenčak¹, Mladen Solarić², Marijana Ćorić³, Stela Bulimbašić³, Ana Marija Alduk⁴, Mario Lušić⁴, Lidija Žele-Starčević⁵, Ivana Mareković⁵, Sandra Nenadić-Šprajc⁶, Eleonora Goluža⁶, Ahmad El Saleh¹, Tvrtko Hudolin¹, Vedran Andrijašević¹, Mirko Bakula¹, Zoran Zimak¹, Marjan Marić¹, Ivan Milas1, Milko Padovan¹, Sandra Nađ Škegro¹, Bojan Čikić¹, Dinko Hauptman¹, Nikola Knežević¹, Danijel Mrazovac¹, Željko Kaštelan¹

1 Klinika za urologiju, Klinički bolnički centar Zagreb
2 Klinika za onkologiju, Klinički bolnički centar Zagreb
3 Klinički zavod za patologiju i citologiju, Klinički bolnički centar Zagreb
4 Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Klinički bolnički centar Zagreb
5 Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju, Klinički bolnički centar Zagreb
6 Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Klinički bolnički centar Zagreb

Centar za prostatu osnovan je u prosincu 2016. godine s idejom suvremenog pristupa pacijentu s karcinomom prostate, ali i širenja fokusa na sve bolesti prostate. Osnivanje Centra temeljilo se na iskustvu sličnih centara prethodno osnovanih u Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Centar za prostatu KBC Zagreb se, osim karcinomom prostate, bavi i simptomima donjeg urinarnog trakta kod muškaraca, benignom hiperplazijom prostate te upalnim bolestima prostate. Pacijenti dolaze radi prvog pregleda ili drugog mišljenja zbog smetnji mokrenja ili drugih tegoba od strane prostate. Tu se kroz dnevno-bolničku djelatnost čini osnovna dijagnostika i pruža pacijentu adekvatno mišljenje o daljnjim modalitetima liječenja benigne hiperplazije prostate. Onima koji imaju indikaciju za biopsiju prostate rade se klasične shematske biopsije prostate uz pomoć triplanarnog transrektalnog ultrazvuka, a za one koji imaju više negativnih biopsija ciljane biopsije prostate vođene kognitivnom fuzijom temeljenom na nalazu multiparametrijske magnetne rezonancije. Uz to se provodi postavljanje fiducijalnih markera u prostatu radi izvođenja slikom vođene radioterapije.

U Centru djeluje multidisciplinarni tim urologa, onkologa, radiologa i patologa koji donosi mišljenje o optimalnom načinu liječenja za svakog pacijenta s rakom prostate. U suradnji s mikrobiolozima provodi se obrada pacijenata s upalnim bolestima prostate te se uzimaju adekvatni uzorci urina, eksprimata prostate i ejakulata za mikrobiološku analizu. Bolesnici koji boluju od sindroma kronične zdjelične boli liječe se akupunkturom u suradnji s anesteziolozima. Centar za prostatu u djeluje već više od godinu i pol dana te je svojim radom značajno doprinjeo poboljšanju kvalitete dijagnostike i liječenja. Povećao se broj liječenih bolesnika kroz proširenje kapaciteta, bolju organizaciju usluga i nabavu nove opreme. U želji pružanja najbolje usluge u Centru za prostatu njegujemo praćenje najnovijih smjernica i tehnoloških dostignuća suvremene medicine. U planu je daljnje proširenje i standardizacija usluga te izgradnja kompletne podatkovne baze liječenih bolesnika koja će omogućiti analizu kvalitete dijagnostike i liječenja.