Uporaba konfokalne lasereske endomikroskopije (Cellvizio) u bolesnika s tumorom mokraćnog mjehura – prva iskustva

Josip Španjol, Klinika za urologiju, KBC Rijeka

UVOD:
Optička biopsija je prikupljanje mikroskopskih slika tkiva, trenutno i na minimalno invazivan način, in vivo, tijekom endoskopskog ili kirurškog zahvata. Konfokalna laserska endomikroskopija omogućuje in vivo analizu sluznice mokraćnog mjehura i podležećeg tkiva pod povećanjem od 1000 puta. Radi se o endomikroskopu koji analizira područje od 1.5mm2, navođenje ide preko standardnog rigidnog cistoskopa s optikom od 0 stupnjeva.

BOLESNICI I METODE:
Korišten je Cellvizio uređaj (Mauna Kea Tech., France) s laserom valne duljine od 488nm i endomikroskopskom sondom CystoFlex UHD R. Cistoskopski pregled učinjen je pomoću rigidnog cistoskopa s optikom od 0 stupnjeva širine 21Ch. Pregledano je 10 bolesnika i 5 bolesnica.

REZULTATI:
U 8 bolesnika dijagnosticirali smo karcinom mokraćnog mjehura niskog stupnja, u 2 bolesnika i 3 bolesnice karcinom mokraćnog mjehura visokog stupnja, a u 2 bolesnice upalne promjene. U svih ispitanika učinjena je transuretralna resekcija suspektnih promjena koje su prethodno analizirane endomikroskopski te su uzorci tkiva poslani na rutinsku patohistološku analizu. Podudarnost između dijagnoze dobivene endomikroskopski i klasične patohistologije iznosila je 93%. Samo u jedne bolesnice u koje smo endomikroskopski postavili dijagnozu upale imala je na patohistološkoj analizi carcinoma in situ.

ZAKLJUČAK:
Konfokalna laserska endomikroskopija korisna je pri diferencijalnoj dijagnostici tumorskih promjena u mokraćnom mjehuru, procjeni dubine prodora tumora te ima mjesto u identifikaciji mikroskopskih struktura kao što su snopovi autonomnih živčanih vlakana prilikom radikalne prostatektomije. Krivulja učenja je brza.