Uloga rekonstruktivnog kirurga u liječenju supurativnog hidradenitisa

Dinko Hauptman¹, Nino Fuchs², Zoran Zimak¹, Željko Kaštelan¹
¹Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za urologiju, 10000 Zagreb, Croatia,
²Klinički bolnički centar Zagreb, Klilnika za kirurgiju, Zavod za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, 10000 Zagreb, Croatia

Supurativni hidradenitis je bolno, kronično stanje kože koje narušava kvalitetu života. Obično se manifestira apscesima i ožiljcima na koži. Točan uzrok je nepoznat. Javlja se u blizini folikula dlake gdje se nalaze žlijezde znojnice, obično oko prepona i genitalija, u pazuhu, na dnu i oko anusa te ispod dojki. Pogađa oko 1 od 100 osoba. Simptomi supurativnog hidradenitisa variraju od blagih do teških. Uzrokuje mješavinu kvržica nalik prištu, mitesera, cista, ožiljaka i kanala u koži iz kojih curi gnoj. Supurativni hidradenitis je doživotno, ponavljajuće stanje koje je često teško kontrolirati.

Važno je prepoznati i dijagnosticirati stanje u ranim fazama kako bi se spriječilo pogoršanje. U ranim fazama može se kontrolirati lijekovima. Kirurški zahvat može biti potreban u teškim ili upornim slučajevima. Liječenje je teško i dosta ovisi o motivaciji bolesnika. U konzervativnom liječenju koristimo antibiotike, antiseptike, retinoide, kontraceptive, imunosupresivne lijekove (infliksimab i adalimumab) i steroide.

Operacijsko liječenje je indicirano u slučajevima kada se supurativni hidradenitis ne može kontrolirati lijekovima. Iako može trajati godinama, ako se rano dijagnosticira, simptomi se mogu poboljšati liječenjem.

Predstavljamo dva teška slučaja supurativnog hidradenitisa koji nije dobro reagirao na sve konzervativne tretmane, a produljenje prijedloga radikalnog liječenja dovelo je do proširenog radikalnog kirurškog liječenja.

Sve bolesnike s ovim stanjem potrebno je motivirati, interdisciplinarno liječiti za najbolji ishod liječenja uz minimalno narušavanje kvalitete života.