Primjena tadalafila u liječenju simptoma donjeg urinarnog trakta

Mirnes Selimović
Klinika za urologiju KBC Split, Split, Hrvatska

Kod muškaraca simptomi donjeg urinarnog trakta (eng. Lower urinary tract symptoms-LUTS) se pripisuju benignoj hiperplaziji prostate.
Inhibitori fofodiesterase 5 (PDEI5) svojim djelovanjem opuštajući dno mokraćnog mjehura i prostate i tako smanjuju hiperkontraktibilnost, smanjuju simptome donjeg urinarnog trakta.

Otprilike 43% muškaraca u dobi od 51 do 60 godina ima BPH. Otprilike 90% muškaraca u dobi od 45 do 79 godina ima LUTS. Pojavnost LUTS-a raste s godinama. Postoji neovisna povezanost između LUTS/BPH i ED, pri čemu otprilike 70% muškaraca s LUTS/BHP ima ED s težinom jedne bolesti koja je često u korelaciji s drugom. Smjernice Europskog urološkog društva uključuju upotrebu inhibitora fosfodiesteraze 5. Tadalafil kao PDEI5 je jedina terapija koja se preporučuje za liječenje istovremenog BPH i ED, dok druge terapije imaju neželjene nuspojave ED.

Tadalafil u svakodnevnoj primjeni kod bolesnika sa simptomima donjeg urinarnog trakta je sigurna i potpuno učinkovita. Bolesnici koji se javljaju sa simptomima donjeg urinarnog trakta koji su koristili monoterapiju alfa blokatorima, a nisu bili u potpunosti učinkoviti, a uz klasične simptome su imali i erektilnu disfunkciju, tadalafil u svakodnevnoj primjeni je dao potpuno poboljšanje u kvaliteti života, kliničkom statusu bolesnika te subjektivnom ocjenjivanju simptoma kroz međunarodni test procjene intenziteta tegoba mokrenja (IPSS upitnik).

U našem istraživanju među bolesnicima koji su primjenjivali tadalafil u liječenju simptoma LUTSa je potvrdilo učinkovitost navedene terapije u svakodnevnoj primjeni.