Prikaz slučaja bolesnika s high-flowprijapizmom i endovaskularnom intervencijom koristeći spongostan

Nikles Sven¹, Krpan Tomislav², Knežević Matej¹, Baršić Ostojić Sanja², Vrhovec Borna¹, Pirša Matea¹, Grubišić Igor¹, Pezelj Ivan¹, Tomašković Igor¹, Spajić Borislav¹
¹Klinika za urologiju KBCSM
²Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBCSM

Uvod:
Prijapizam je produljena, neželjena erekcija koja nije povezana sa seksualnim uzbuđenjem ili željom. High-flow (ne-ishemijski) prijapizam je rijetko stanje koje se karakterizira nereguliranim arterijskim dotokom krvi u kavernozna tijela. Ovaj prikaz opisuje prezentaciju, dijagnozu te minimalno invazivni endovaskularni pristup.

Prikaz slučaja:
Muškarac u dobi od 32 godine javio se u hitnu urološku ambulantu s erekcijom u trajanju od 24h bez pridružene boli i posljedičnom retencijom urina. Neposredno prije pojave prijapizma navodi ugriz od strane partnerice u područje trupa penisa. Negirao je bilo kakvu upotrebu droga, lijekova ili povijest sličnih epizoda.

Fizikalni pregled:
Pacijent je imao čvrstu erekciju, penis bezbolan na palpaciju. Glavić je bio flakcidan, bez fimoze, trup penisa tvrd. U području trupa penisa vidljiv kontuzijski biljeg. Ultrazvučno se verificira retencija urina koja se razriješi postavljenjem urinarnog katetera.

Dijagnostika:
Aspiracijom kavernoznih tijela, parcijalni tlakovi i oksigencija upućivali su na high-flow prijapizam. Duplex ultrasonografija penisa pokazala je povećani arterijski dotok u kavernozna tijela, obostrano lakularne fistule uz colorblush i turbulentni protok brzina cca 30 cm/s te time potvdila dijagnozu visokotlačnog prijapizma.

Liječenje:
Učini se selektivna arteriografija pundendalnih arterija koja potvrdila je arterio-kavernoznu fistulu. Izvedena je superselektivna kateterizacija, a fistula je embolizirana pomoću 3-4 ml spongostana. Post-embolizacijska angiografija pokazala je obliteraciju fistula uz očuvanje normalnog arterijskog toka penisa.

Rezultat i praćenje:
Zahvat protekao uredno. Sljedećeg dana je otpušten s preporukom da izbjegava napore i spolne aktivnosti. Na kontrolnom pregledu nakon mjesec dana pacijent je prijavio povratak normalne erektilne funkcije bez komplikacija. Nakon 3 mjeseca praćenja erektilna funkcija je i dalje očuvana.

Zaključak:
Ovaj slučaj ističe važnost točne dijagnoze i pravovremenog zahvata kod high-flowprijapizma. Endovaskularna embolizacija pokazala se kao sigurna i učinkovita metoda liječenja, čuvajući erektilnu funkciju pacijenta i osiguravajući brz oporavak.