Postoperativne komplikacije i zadaci med. Sestre / tehničara nakon radikalne laparoskopske prostatektomije

Ivica Ražnjević bacc. med. tech.,

Opća bolnica Zadar , Odjel za urologiju

Rak prostate je po učestalosti četvrti zloćudni tumor kod muškaraca. Nalazi se iza raka pluća, želuca i debelog crijeva. U Republici Hrvatskoj je na primjer 2002. godine rak prostate otkriven kod 1218 muškaraca, a smrt uzrokovana istim utvrđena je kod 488 bolesnika.

Najvažniji čimbenici koji utječu na obolijevanje od raka prostate su dob, rasa i obiteljska predispozicija, a drugi manje utjecajni čimbenici su profesionalna izloženost, alkohol, pušenje, vazektomija, zračenje i spolno ponašanje. Isto tako hrana zasićena životinjskim mastima, crvenim mesom, mlijekom i mliječnim proizvodima povećava, a prehrana s puno povrća smanjuje rizik nastanka karcinoma prostate.

Liječenje lokaliziranog karcinoma prostate je uglavnom operativno. Ukoliko je moguće kod nas u Zadru se zahvat izvodi laparoskopskom tehnikom i to već duži niz godina (od 2003. godine).

Laparoskopska operacija je u odnosu na otvorenu radikalnu prostatektomiju dosta poštednija za bolesnika ali isto tako nosi određene rizike i kao i nakon svakog drugog operacijskog zahvata postoperativne komplikacije su neizbježne.