Početak laparoskopskih operativnih zahvata u Zavodu za urologiju KBC Osijek

Perković J¹², Krajina V¹² Prlić D¹²
¹Zavod za urologiju, Klinički bolnički centar Osijek, Osijek
²Katedra za kirurgiju, urologiju, ortopediju i fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek

Urolozi i kirurzi su od davnina skloni endoskopskim operativnim tehnikama kako bi smanjili kiruršku traumu. Zbog toga je još 1932. godine razvijen prvi resektoskop za transuretralne operacije uretre. Ideja o pregledu abdominalne i drugih tjelesnih šupljina datira s početka 20-og stoljeća, međutim tehnička ograničenja spriječila su široku uporabu tehnike. Kako je dolazilo do tehničkog napretka tako su se u cijelom svijetu počeli razvijati laparoskopski operativni zahvati. Prvi laparoskopski zahvat u urologiji bila je operacija varikokele. Prva nefrektomija i radikalna prostatektomija napravljene su početkom 90-ih godina 20. stoljeća.

U našem izlaganju iznosimo retrospektivnu analizu bolesnika koji su operirani u našem Zavodu laparoskopskom tehnikom u periodu od ožujka do sredine rujna 2023. godine. Tijekom navedenog perioda urađeno je 8 ekstraperitonealnih radikalnih prostatektomija, dvije parcijalne nefrektomije, 8 radikalnih nefrektomija, dvije nefroureterektomije te jedna stenoza PU segmenta.

Laproskopski operativni zahvati sve se više rade u bolnicama diljem svijeta. Kao minimalno invazivni operativni zahvati značajno smanjuju intra i postoperativne komplikacije, smanjuju potrebnu za transfuzijom krvi, skraćuju oporavak bolesnika i dane hospitalizacije, a bolesnici se ranije vraćaju na radna mjesta.

U našoj se ustanovi od 80-ih godina prošlog stoljeća rade minimalno invazivni zahvati kamenaca mokraćnog sustava. Unatrag nekoliko godina uvedene su nove operativne metode (supinacijski mini PCNL (PerCutaneous NephroLithotripsy)), mini ECIRS (EndoscopicCombinedIntraRenalSurgery). Laparoskopskim operativnim zahvatima otvaramo novo poglavlje Zavoda za urologiju pružajući bolesnici ovog područja minimalno invazivni zahvat u skladu sa smjernicama.