Perkutana nefrolitotomija na Klinici za urologiju KBC Osijek

Ćosić I, Šimunović D, Koprolčec D,Kuveždić H.

Klinika za urologiju, Klinički bolnički centar Osijek, Osijek, Hrvatska

 

Uvod

Metoda izbora liječenja odljevnih kamenaca bubrega, kamenaca većih od 2 cm, multiplih i kamenaca donje skupine čašica te nakon neuspješnih SWL tretmana je perkutana nefrolitotomija (PCNL).

 

Bolesnici i metode

U našoj ustanovi PCNL je uvedena 1986.godine, od 1994.g. se izvodi 15-tak zahvata godišnje, do sada je liječeno ukupno 239 bolesnika, 22 bolesnika višekratno. Korišten je rigidni nefroskop kroz jedan radni kanal, uz upotrebu elektrokinetičke sonde. Prosječna dob bolesnika bila je 53.9 godina (raspon od 23-78). Omjer muškaraca i žena bio je 53:47 %. Kamenci lijevog bubrega su nešto češće tretirani (52.4%). Prosječna veličina kamenaca bila je 3.48 cm, a u 51 slučaju odljevni kamenac je zauzimao najmanje 2/3 kanalnog sustava. 60.4% bolesnika bilo je sa značajnijim komorbitetima. Kod 19.5% bolesnika prethodno je učinjena nefrolitotomija ili pijelolitotomija.

 

Rezultati

Stone free rate (SFR) iznosi 73.8%, a uz dodatni SWL tretman rezidualnih fragmenata 83.1%. Kod 40,5% bolesnika postavljen je JJ stent (odstranjen na prvoj kontroli). Dodatna ureterorenoskopija radi odstranjivanja ureteralnih fragmenata učinjena je u 13,4% slučajeva.

Kod 31.7 % bolesnika su zabilježene komplikacije: vrućica kod 52, transfuzija krvi kod 11, stein-strasse kod 4 te konverzija u otvoreni zahvat kod 3 bolesnika. Učinjena je jedna nefrektomija (zbog AV fistule, koja se nije mogla sklerozirati). Nisu zabilježene ozljede susjednih organa, niti smrtni ishod.

Rasprava                                                          

SFR od 73.8% je nešto manji od očekivanog, ali mora se uzeti u obzir veliki udio odljevnih kamenaca te da nisu korišteni fleksibilni instrumenti niti laser tako da su određeni fragmenti bili nedostupni. Bimodalnom terapijom SFR je narastao na 83.1%.