Perkutana litotripsija u bolesnika s ureteroileokutanostomijom

Markić D, Oguić R, Sotošek S, Krpina K, Rahelić D, Ahel J, Rubinić N, Vukelić I, Španjol J
Klinika za urologiju, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka, Hrvatska

Perkutana litotripsija (PCNL) je metoda izbora u liječenju bubrežnih kamenaca većih od 2 cm. U bolesnika s promijenjenom anatomijom PCNL se može učiniti i kod manjih kamenaca pogotovo kada retrogradni pristup nije moguć ili je jako otežan. Prikazati ćemo bolesnicu nakon učinjene ureteroileokutanostomije u koje je bubrežni kamenac uspješno riješen perkutanim pristupom.

U bolesnice rođene 1943. godine zbog recidivirajućeg i BCG nereagirajućeg karcinoma mokraćnoga mjehura 2015. godine učinjena je radikalna cistektomija i ureteroileokutanostomija po Brickeru. Tri godine po radikalnoj operaciji bolesnica je hospitalizirana zbog akutnog opstruktivnog pijelonefritisa te joj je postavljena perkutana nefrostomija. Nakon što je upale izliječena učinjena joj je PCNL. Za pristup kanalnom sustavu korištena je prethodno postavljena perkutana nefrostomija. Učinjena je litotripsija 4 kamenca (od toga 2 iz pijelona) koja su povremeno dovodili do opstrukcije. Radi osiguravanja adekvatne drenaže urina i spriječavanja nastanka urinarne fistule privremeno je postavljena monoJ endoproteza koju smo izvukli kroz ansu antegradnim putem. Poslijeoperacijski tijek je bio uredan.

PCNL je standardna metoda u liječenju bubrežnih kamenaca. Promijenjena anatomija urotrakta nije zapreka za uspješnu PCNL te se ona može uspješno učiniti i u bolesnika u kojih je učinjena ureteroileokutanostomija