PCNL

Ivica Ražnjević, Bacc. med. teh., Med sr. Ana Galešić, Med sr. Anita Ivanac

Odjel za urologiju, Odsjeka za urološke operacije, Opća bolnica Zadar

PCNL ( perkutana nefrolitotripsija) je minimalno invazivni kirurški zahvat ekstrakcije kamenaca iz bubrega ili iz proksimalnog uretera kroz minimalni otvor na koži koji vodi do bubrežne zdjelice (pijelona). Ovaj zahvat je indiciran kod situacija kada su kamenci u bubregu veći od 3 cm, kamenci veći od 2 cm u donjoj grupi bubrežnih čašica, cistinski kamenci, te kamenci koji se nisu uspjeli razbiti ESWL metodom.

U našoj ustanovi prvi operativni zahvatje je učinjen 1987. godine. Skoro svaki kamenac može biti ekstrahiran ovom metodom. Naime PCNL metoda je uspješna u 96-98 % slučajeva u bubrežnoj zdjelici i 85% kod proksimalnih ureteralnih kamenaca.

Sama operacija se sastoji od dva zahvata. Naime nakon uvodenja pacijenta u OET -endotrahealna anestezija, najprije se endoskopski postavlja ureteralni kateter pomoću retrogradnog cistoskopa, a nakon toga se postavlja i dvožilni urinarni kateter zakoji se fiksira ureteralni kateter. Tek nakon toga se pacijent okreće na trbuh i lomi se skupa s operacijskim stolom dok se ne dobije dobar kut i dovoljno prostora između 12. rebra i kriste ilijake. Nakon toga se pere i pokriva operativno polje i izvodi zahvat pod kontrolom rendgena ili UZv-a.

Komplikacije perkutane nefrolitotripsije su:

1. Krvarenje

– u kanalni sustav (hematurija)

– retroperitonealni prostor (hematom)

2. Gubitak urina

– oko bubrega

– uz dren

3. Perforaciia ili ozlijeda

bubrežnog pijelona

– uretera

– crijeva

4. Infekcije