Laparoskopska operacija varikokele

Valentina Pejaković ms; Elvira Medved bacc.med.techn.
Služba za kirurgiju, Odjel centralne operacije, Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak

Varikokela je poremećaj prilikom kojeg dolazi do proširenja vena koje dovode krv iz vena spermatičnog pleksusa. Ovaj poremećaj može uzrokovati nisku proizvodnju spermija i smanjenu kvalitetu sperme, a također može dovesti i do neplodnosti. Međutim, varikokela ne utječe samo na proizvodnju sperme. Ona može uzrokovati i smanjenje testisa.

U većini slučajeva se dijagnosticira kod muškaraca između 15. i 25. godine., najčešće na lijevoj strani. Najčešće se varikokela razvija tijekom vremena. Srećom, lako ju je dijagnosticirati, a u mnogim slučajevima liječenje nije potrebno. Ipak, ako varikokela uzrokuje bol, atrofiju testisa ili neplodnost, moguće je kirurško liječenje. Liječenje će ovisiti o uzroku, a pored analize sjemene tekućine koja se smatra prvim korakom prema liječenju, muškarci kod kojih je do neplodnosti došlo zbog proširenih vena podvrgnut će se operativnom zahvatu ili varikokelektomiji, koji nije kompliciran i nakon kojeg se pacijent brzo oporavlja.

Svrha operacije je zapečatiti zahvaćenu venu i preusmjeriti protok krvi u normalne vene. Međutim, učinak operacije na liječenje neplodnosti nije potpuno jasan. Varikokela je prisutna kod 35% muškaraca kojima je dijagnosticirana neplodnost.

Laparoskopska kirurgija – napravi se mali rez u trbuhu te se uz pomoć malog instrumenta nastoji popraviti oštećenje. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji.