Laparoskopska adrenalektomija – ogledni primjer minimalno invazivne kirurgije

Darija Filipi, Ivanka Gelo
Klinika za urologiju KBC Zagreb

Sažetak:
Zlatni standard kirurgije nadbubrežnih žlijezda je laparoskopska adrenalektomija, jer omogućuje brz oporavak bolesnika, kraće vrijeme hospitalizacije i bolji kozmetski učinak. Prosječno vrijeme operacije je 85 minuta, a na klinici za urologiju KBC Zagreb izvodi se od siječnja 1997. godine. Liječenje tumora nadbubrežne žlijezde provodi se u suradnji sa Zavodom za endokrinologiju kroz multidisciplinarni tim. Većina tumora nadbubrežne žlijezde hormonski je neaktivna. Uglavnom su benigni, a najčešće se otkrivaju tijekom radiološke obrade zbog drugih simptoma.

Operativno liječenje je prvi izbor u liječenju klinički značajnih tumora nadbubrežne žlijezde. Laparoskopska adrenalektomija u usporedbi sa otvorenom adrenalektomijom je manje invazivan postupak s manje komplikacija. Laparoskopskom pristupu se uvijek daje prednost nad otvorenim, osim u slučajevima kad se radi o adrenokortikalnom karcinomu i tumorima većim od 8 cm. Stalnim razvojem tehnike, laparoskopski se operiraju i takvi tumori, ali uz veći rizik. Postoje dva kirurška pristupa za laparoskopsku adrenalektomiju: transperitonealni i retroperitonealni.

Cilj ovog rada je prikazati važnu sestrinsku ulogu u preoperativnoj pripremi bolesnika i postoperativnom oporavku te sve prednosti laparoskopske adrenalektomije.

Ključne riječi: nadbubrežna žlijezda, laparoskopska adrenalektomija, transperitonealni, retroperitonealni