ESWL (Extracorporal Shock Wave Lithotripsy) – metoda liječenja urolitijaza

Marija Malek, bacc. m.s.

Klinika za urologiju, Klinička bolnica “Sestre Milosrdnice”, Zagreb, Hrvatska

Urolitijaza je pojam koji označava pojavu kamenca u nekom dijelu urinarnog trakta. Najčešći oblik urolitijaze je nefrolitijaza. Najčešći simptom urolotijaze je bol različitog inteziteta i karaktera ovisno o lokalizaciji kamena. U izboru liječenja pristupa se konzervativnim (lijekovi), invazivnim (operativnim) i neinvazivnim (ESWL) metodama.

ESWL je neinvazivna metoda razbijanja kamenaca u bubregu i ureteru, a zasniva se na stvaranju ekstrakorporalnih šok valova – laserskih udara koje proizvodi specijalan aparat litotripter.

ESWL je metoda izbora za kamence promjera manjeg od 2 cm, u primjeni metode nema potrebe za anestezijom, ne očekuju se komplikacije, bolesnik je vrlo brzo nakon zahvata sposoban za uključivanje u normalne životne aktivnosti.

Uspješnost ESWL metode je 70%, a ovisi o veličini kamena, lokalizaciji i kemijskom sastavu tj. tvrdoći.

Po primitku bolesnika u ambulantu za ESWL ms/tehničar provjerava ima li bolesnik sve potrebne papire. Pomaže mu pri zauzimanju odgovarajućeg položaja na stolu za litotripsiju , postavlja mu iv. kanilu, primjenjuje analgetik im. putem, pokriva bolesnika zagrijanom kompresom kako bi spriječila razvoj hipotermije.

Bolesnici nakon zahvata borave u dnevnoj bolnici oko 3 – 4 sata odnosno do potpunog oporavka.