Biopsija prostate

Draženka Rob i Irena Ladić,

Županijska bolnica Čakovec, Urološka ambulanta

Biopsija prostate je postupak kojim se uklanja dio sumnjivog tkiva prostate. Prostata je mala zlijezda, oblikom podsjeca na kesten, te omogucava proizvodnju i transport spermija. Tijekom biopsije prostate koristi se posebna igla kojom se skuplja tkivo prostate. Biopsija prostate je postupak kojim se uklanja dio sumnjivog tkiva prostate. Biopsiju prostate radi urolog uz asistenciju medicinske sestre. Tkivo, koje se uzme tijekom biopsije, se pregledom patologa analizira te se provjerava postoje li abnormalnosti koje su znak raka prostate. Ako je rak prisutan, potrebno je napraviti test kojim ce se utvrditi koliko se brzo siri zbog najboljeg moguceg oblika lijecenja. Liječnik može preporuciti biopsiju prostate ako:

  • su rezultati testa specificnog gena prostate (PSA) visi od normalnog za dob pacijenta.
  • pronasao kvrzicu ili neku drugu abnormalnost tijekom rektalnog pregleda
  • je vec ranije radjena biopsija prostate i rezultati su bili normalni, ali rezultati PSA testa i dalje nisu u pozeljnim granicama
  • je prethodna biopsija pokazala neke abnormalnosti, ali ne i prisutnost kancerogenih stanica.

Biopsija prostate se izvodi ambulantno, neugodna je i moze izazvati umjerenu bol. Obično ne zahtijeva anesteziju i rijetko se daju analgetici. Potreban je oprez kod bolesnika koji uzimaju Marivarin, Pelentan, Aspirin, Andol i slične preparate koji utjecu na zgrusavanje krvi i koje je nekoliko dana prije biopsije prostate neophodno ukinuti kako tijekom pretrage ne bi došlo do krvarenja.

Priprema pacijenta za biopsiju prostate: dan prije biopsije uzimati tekucu hranu i u 14 sati uzeti x-prep sirup. Nakon toga popiti još 1 litru tekucine. U zakazano vrijeme doći nataste. Uzeti antibiotik Ciprofloksacin 2×500 mg jedan dan prije i tri dana nakon biopsije .

Najcesce komplikacije navedene pretrage su:

  • moguce krvarenje prilikom mokrenja
  • infekcija mokracnog sustava
  • nuspojave na lijekove koje dobiva tijekom pretrage

Prije samog izvodjenja biopsije prostate pacijentu se daje suglasnost u pisanom obliku.